Solid-State Drive (SSD)

Solid-State Drive (SSD)

Scris de Adrian Popescu -

Trecerea la o unitate SSD este cea mai bună actualizare pe care o puteți face pentru computerul dvs. Aceste dispozitive minunate accelerează timpii de pornire, îmbunătățesc capacitatea de răspuns a programelor și jocurilor și, în general, fac computerul să se simtă rapid. Dar nu toate unitățile SSD sunt la fel. Puteți găsi SSD-uri de top care oferă performanțe solide la un preț accesibil sau puteți cheltui mult pentru a obține viteze de citire și scriere care ating cu totul alt nivel.

Ce să cauți într-un SSD
Capacitatea și prețul sunt importante, desigur, iar o garanție lungă poate atenua temerile de moarte prematură a datelor. Majoritatea producătorilor de SSD oferă o garanție de trei ani, iar unele modele mai frumoase sunt garantate timp de cinci ani.

Cel mai mare lucru la care trebuie să aveți grijă este tehnologia folosită pentru a conecta SSD-ul la computer. Intrăm în detalii mai profunde și sfaturi de cumpărare în ghidul nostru despre ce tip de SSD ar trebui să cumpărați.

SATA: Se referă atât la tipul de conexiune, cât și la protocolul de transfer, care este utilizat pentru a conecta majoritatea hard disk-urilor și SSD-urilor de 2,5 inchi și 3,5 inchi la computer. Vitezele SATA III pot atinge aproximativ 600 MBps, iar cele mai multe – dar nu toate – unitățile moderne maxime. (Mai multe despre asta în secțiunea următoare.)
PCIe: Această interfață accesează patru dintre benzile PCIe ale computerului dvs. pentru a elimina vitezele SATA, până la aproape 4 GBps peste PCIe gen 3. Aceste viteze de topire a feței se potrivesc bine cu unitățile NVMe supraalimentate. Atât benzile PCIe de pe placa de bază, cât și slotul M.2 de pe placa de bază pot fi conectate pentru a suporta interfața PCIe și puteți cumpăra adaptoare care vă permit să introduceți unități M.2 „gumstick” pe o bandă PCIe. Unitățile PCIe 4.0 sunt semnificativ mai rapide, dar necesită un procesor AMD Ryzen 3000 sau Intel Core a 11-a generație (sau mai nou), împreună cu o placă de bază PCIe 4.0 compatibilă.
NVMe: Tehnologia Non-Volatile Memory Express profită de lățimea de bandă bogată a PCIe pentru a crea SSD-uri extraordinar de rapide care scot din apă unitățile bazate pe SATA.
M.2: Aici lucrurile devin complicate. Mulți oameni presupun că unitățile M.2 folosesc toate tehnologia NVMe și viteze PCIe, dar acest lucru nu este adevărat. M.2 este doar un factor de formă. Sigur, majoritatea SSD-urilor M.2 folosesc NVMe, dar unele rămân încă pe SATA. Fă-ți tema. Multe Ultrabook-uri moderne se bazează pe M.2 pentru stocare.
U.2 și mSATA: s-ar putea să dai peste SSD-uri mSATA și U.2, dar atât suportul pentru placa de bază, cât și disponibilitatea produselor sunt rare pentru aceste formate. Unele Ultrabook-uri mai vechi au inclus mSATA înainte ca M.2 să devină populară, iar unitățile sunt încă disponibile dacă aveți nevoie de ele.

Solid-State Drive (SSD)

Recomandarile noastre

SSD-uri vs. hard disk-uri
Ai nevoie de un SSD? „Nevoie” este un cuvânt puternic, dar recomandăm din toată inima să facă upgrade la un SSD. Vitezele unităților SSD scot din apă chiar și cele mai rapide hard disk-uri mecanice. Simpla schimbare a hard disk-ului din vechiul laptop sau desktop cu un SSD îl poate face să se simtă ca un sistem complet nou - și unul extraordinar de rapid. Cumpărarea unui SSD este cu ușurință cel mai bun upgrade pe care îl puteți face pentru un computer.

Totuși, SSD-urile costă mai mult pe gigabyte decât hard disk-urile mecanice și, prin urmare, nu sunt adesea disponibile în capacități ultra-înalte. Dacă doriți viteză și spațiu de stocare, puteți cumpăra un SSD cu spațiu limitat și îl puteți utiliza ca unitate de pornire, apoi puteți configura un hard disk tradițional ca spațiu de stocare secundar în computerul dvs. Puneți-vă programele pe unitatea de pornire, păstrați fișierele media și alte fișiere pe hard disk și sunteți gata să vă mâncați și să vă mâncați prăjitura.

Ce capacitate ai nevoie?
Clasa de 128 GB: Stai departe. Aceste unități de capacitate redusă tind să aibă performanțe mai lente, din cauza numărului lor minim de module de memorie. De asemenea, după ce puneți Windows și câteva jocuri pe el, veți rămâne fără spațiu. În plus, puteți trece la următorul nivel pentru doar 10 USD în plus.

Clasa de 250 GB: Aceste unități sunt mai ieftine decât frații lor mai mari, dar sunt încă destul de înghesuite, mai ales dacă folosiți computerul pentru a vă găzdui sistemul de operare, jocuri pentru computer și, eventual, o bibliotecă media mare. Dacă bugetul dvs. dispune de spațiu de lucru, este recomandabil să creșteți cel puțin un nivel de capacitate la o unitate de clasă de 500 GB.

Clasa de 500 GB: Unitățile la acest nivel de capacitate oferă o cantitate rezonabilă de spațiu la prețuri decente, deși unitățile de 1TB devin din ce în ce mai atrăgătoare.

Clasa de 1 TB: cu excepția cazului în care aveți biblioteci media masive sau de jocuri, o unitate de 1 TB ar trebui să vă ofere suficient spațiu pentru sistemul dvs. de operare și programele principale, cu mult spațiu pentru software și fișiere viitoare.

Clasa 2TB: Dacă lucrați cu fișiere media mari sau doar aveți o bibliotecă mare de jocuri pe care doriți să o puteți accesa fără multă instalare amestecată, o unitate de 2TB merită adesea prețul superior.

Clasa de 4TB (și mai sus): trebuie să aveți nevoie de atât de mult spațiu pe un SSD pentru a profita de unul dintre acestea.

Performanţă
Revenind la performanță, acest lucru s-a situat efectiv în rândul SSD-urilor SATA. Nu este că memoria flash și-a atins limita, ci că ating limita de care este capabilă interfața SATA.

Cele mai rapide SSD-uri SATA pot citi la aproximativ 550 MB/s, dar cele mai rapide unități PCIe 4.0 NVMe pot citi la peste 6000 MB/s.

Într-adevăr, ar trebui să utilizați o unitate SATA numai dacă nu aveți altă opțiune.

Te-ar putea interesa