În anii 90, plăcile de sunet de sine stătătoare erau o necesitate pentru orice computer. Plăcile de baza ale vremii nu aveau plăci de sunet integrate și trebuia să obțineți una separat dacă doriți să ascultați muzică, să vizionați filme sau să jucați jocuri cu sunet. Pe măsură ce anii au trecut, plăcile de baza au devenit mult mai bune în gestionarea sunetului.
În zilele noastre, cele mai multe plăci de baza de calitate, în special plăcile de baza de gaming high-end, vin cu plăci de sunet excelente. Pentru majoritatea utilizatorilor, acestea sunt mai mult decât suficiente. Dar dacă vrei cea mai bună placă de sunet disponibilă, trebuie să cauți modele de sine stătătoare.
Acestea vin cu module de control pentru a ajusta nivelurile de sunet pentru fiecare dispozitiv pe care îl utilizați, cu porturi suplimentare pentru a atașa diverse dispozitive audio, cu o multitudine de opțiuni pentru cei care doresc să se aprofundeze în înregistrarea sunetului și cu un sunet perfect clar care merită căști audiofile. și sisteme de difuzoare.
Pentru marea majoritate a utilizatorilor din zilele noastre, computerele nu sunt doar instrumente axate pe productivitate, ci și gadgeturi centrate pe divertisment. Sunt folosite pentru a asculta muzică, a viziona videoclipuri și chiar pentru a juca jocuri. Poate de aceea o placă de sunet grozavă este esențială pentru orice computer modern. Deși soluțiile integrate de bază găsite în majoritatea computerelor fac treaba, aveți nevoie de o placă de sunet dedicată pentru a duce experiența audio a computerului la următorul nivel. Este și mai important dacă vă folosiți configurația pentru sarcini specializate, cum ar fi jocurile competitive sau producția muzicală. Aceste plăci de expansiune vin de obicei cu funcții precum amplificatoare integrate, DAC-uri pentru codificarea/decodarea audio și o gamă diversă de opțiuni I/O și conectivitate.
Alegerea plăcii de sunet potrivite pentru sistemul dvs. poate fi o sarcină descurajantă, deoarece există zeci de ele. Pentru a vă ajuta, am detaliat unele dintre cele mai bune plăci de sunet/amplificatoare pentru PC de pe piață. Printre acestea se numără opțiunile bazate pe PCIe (cel mai potrivite pentru desktop-uri) precum ASUS Essence STX II, precum și modele alimentate prin USB (ideal pentru laptopuri și chiar console de jocuri) precum Creative Sound BlasterX G6. Citiți totul despre ele și luați o decizie în cunoștință de cauză!
Alegerea unei plăci de sunet – Caracteristici și specificații
Există câteva caracteristici esențiale ale unei plăci de sunet, pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a alege o placă de sunet potrivită. După ce ați învățat despre aceste caracteristici, veți găsi un răspuns adecvat pentru cum să alegeți o placă de sunet?
Tip de conexiune
Un tip de conexiune între placa de sunet și un computer depinde de viteza de transfer de date și de compactitate. Următoarele sunt câteva medii de date care sunt utilizate pe diferite plăci de sunet.
PCI (Interconectare componente periferice)
FireWire
PCI Express
USB (autobuz serial universal)
Intrări/Ieșiri
Intrările și ieșirile sunt caracteristicile esențiale pentru orice dispozitiv tehnologic. Dacă utilizați o placă de sunet pentru înregistrare, intrarea acesteia ar trebui să fie robustă pentru a înregistra în mod activ. Pe de altă parte, dacă utilizați o placă de sunet pentru ascultarea muzicii, atunci ar trebui să luați în considerare caracteristicile sale de ieșire.
Disponibilitatea ASIO
ASIO, cunoscut și ca Audio Stream Input/Output, este un driver care este esențial pentru funcționarea sănătoasă a unei plăci de sunet. Mărește rata de transfer de date a plăcii de sunet și reduce întârzierea semnalului. Driverul ASIO este mai important și mai semnificativ atunci când utilizați placa de sunet în scopuri de înregistrare.
Rata de eșantionare și rata de biți
Rata de eșantionare și rata de biți sunt dimensiunile funcționării unei plăci de sunet. O frecvență de eșantionare medie sau standard pentru o placă de sunet bună ar trebui să fie de 44,1 kHz. Este bine să aveți o frecvență de eșantionare de 96 kHz sau mai mare. Rata de biți pentru o placă de sunet variază de la 16 biți la 32 de biți. 16 biți este cel mai mic pentru o placă de sunet, 24 este mediu și 32 este magnific. Rata de eșantionare și rata de biți depind de calitatea DAC și ADC utilizate pe placa de sunet.
Raportul semnal-zgomot
Pentru o placă de sunet bună, raportul semnal/zgomot ar trebui să fie de cel puțin 100 dB (decibeli). Rata mai mare este mai bună.
Cum să alegi o placă de sunet pentru jocuri
Sunetul este o componentă esențială a unui joc. Veți experimenta un joc plictisitor fără un sunet bun. Va trebui să vă asigurați de un sunet de înaltă calitate pentru a vă bucura de joc. Pentru cea mai bună experiență de joc, este potrivită o placă de sunet cu o conexiune PCI sau PCI express. Plăcile de sunet PCIe oferă o rată mare de transfer de date, ceea ce este foarte recomandat pentru jocuri. Puteți utiliza PCI și dacă PCI express nu este disponibil sau este scump.
Placa de sunet pentru ascultarea muzicii
O placă de sunet cu o frecvență de eșantionare de 44,1 kHz și o rată de biți de 16 sau mai mare cu conectorul de intrare/ieșire necesar este cea mai bună pentru a asculta muzică. Bugetul mai mic este cel mai mare obstacol în alegerea celui mai bun sunet pentru ascultarea muzicii, deoarece plăcile de sunet pentru ascultarea muzicii sunt costisitoare.
Interfață audio pentru înregistrarea sunetului, mixare și producție muzicală
După cum am discutat mai devreme, driverul ASIO este esențial pentru acele plăci de sunet pentru înregistrarea sunetului, mixarea și producerea muzicii. Unele ieșiri specifice sunt necesare pentru acest tip de placă de sunet. Plăcile de sunet conectate cu ajutorul USB sunt foarte potrivite pentru înregistrarea muzicii și mixare. Totuși, dacă vă puteți permite un conector FireWire, va fi cel mai bine, deoarece are o rată de transfer semnificativ mai mare.